Fractal

«Όταν το σώμα μας γίνεται κάστρο και η περιγραφή όλων των λειτουργιών του ένα ευφάνταστο παραμύθι! Μεγάλος εχθρός του ο καπνός…»

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

Δήμητρα Μπουσίου –Γεροστάθη «Το Παραμύθι της Ανάσας» Eκδ. Ελληνοεκδοτική, σελ. 53

 

Είναι νωρίς να ευαισθητοποιήσεις ένα παιδί για το θέμα του καπνίσματος στα 5-7-9 του χρόνια; Μάλλον ποτέ δεν είναι νωρίς όσο ποτέ δεν είναι αργά.

Η δασκάλα κυρία Αλίκη υποσχέθηκε αντί για μάθημα, να διηγηθεί στα παιδιά ένα διαφορετικό παραμύθι την τελευταία ώρα. «Ένα παραμύθι με  ήρωες εσάς τους ίδιους» είπε κατά λέξη. Ήταν το «Παραμύθι της Ανάσας». Όπου όλοι, αγόρια και κορίτσια, είναι οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες ενός μοναδικού Κάστρου. Το όνομά του είναι Σώμα. Το Σώμα είναι γεμάτο οχυρά, πύργους, προμαχώνες και πολεμίστρες. Πολεμίστρες όπως το δέρμα, οι μεμβράνες ή οι τρίχες. Αυτά αμύνονται απέναντι στους εχθρούς όπως οι ιοί, οι μύκητες, τα μικρόβια, τα καυσαέρια. Υπάρχουν όμως και σοβαρότεροι εχθροί. Γι’ αυτούς το Σώμα-Κάστρο στέλνει τους πιο άξιους πολεμιστές του, τους Λευκούς Καβαλάρηδες. Βασιλιάς του κάστρου είναι ο Νους, που ζει σε αυτό μαζί με τις αμέτρητες κόρες του τις Σκέψεις. Η Άτακτη, η Τεμπέλα, η Φρόνιμη, η Άπληστη, η Ντροπαλή, η Δίκαιη, η Συμπονετική, η Ζηλιάρα, η Μοχθηρή , η Καβγατζού, είναι μόνο μερικές από αυτές, γιατί υπάρχουν πολλές ακόμα. Μαζί τους στο Κάστρο ζει και μια πολύτιμη και ακριβή Νεράιδα που δίνει ζωή σε όλους. Τη λένε Ανάσα. Κι αυτή η Νεράιδα, η τόση σημαντική, έχει έναν μεγάλο  εχθρό: τον Καπνό. Τι συμβαίνει σε αυτήν τη μάχη; … Πως άραγε θα καταφέρει ο βασιλιάς Νους να αντισταθεί;

Το «Παραμύθι της Ανάσας» γραμμένο από την πνευμονολόγο Δήμητρα ΜπουσίουΓεροστάθη και εικονογραφημένο από τον  Νίκο Γιαννόπουλο, είναι ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο του ανθρώπινου σώματος. Τα παιδιά γνωρίζουν τα όργανα που το αποτελούν και τις βασικές τους λειτουργίες. Μαθαίνουν ποιοι είναι οι εχθροί που απειλούν την υγεία και πώς αντιμετωπίζονται. Και το σημαντικότερο: ανακαλύπτουν πώς να προστατεύουν τη νεράιδα της Ζωής, την Ανάσα, από τον πιο φοβερό εχθρό της, τον Καπνό.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, αποτελεί δράση του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την πρόληψη της καπνιστικής συμπεριφοράς των μαθητών και εντάσσεται στις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου» του Υπουργείου Παιδείας. Προλογίζει  η Παρασκευή Α. Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας ιατρικής σχολής Ε.Κ.Π.Α. ενώ η έκδοση περιλαμβάνει και ένα ενδιαφέρον επιτραπέζιο παιχνίδι “Το κάστρο του βασιλιά Νου” με 62 τετράγωνα γεμάτα χρώμα και διασκεδαστικές εντολές.

Αξίζει να διαβαστεί γιατί: Είναι ένα βιβλίο για το σώμα, που δε μοιάζει με κανένα άλλο από όσα έχουμε διαβάσει ως τώρα. Το σώμα μας λοιπόν γίνεται κάστρο και η περιγραφή όλων των λειτουργιών του ένα ευφάνταστο παραμύθι! Μεγάλος εχθρός του ο καπνός Μια ιστορία ξεχωριστή για ένα θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ένα βιβλίο που καλλιεργεί το ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα των παιδιών για την υιοθέτηση συνηθειών όπως η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι περισσότερες συνήθειες μας καλές και κακές, εδραιώνονται κατά την παιδική μας ηλικία. Έτσι και το τσιγάρο όταν είναι παντού γύρω από ένα παιδί και θεωρείται κάτι συνηθισμένο περνάει στο υποσυνείδητο ως κάτι που δεν κάνει και πολύ κακό. Και βέβαια, αν καπνίζουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι που γνωρίζει και αγαπά ένα παιδί η εικόνα του καπνιστή είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του. Με το παραμύθι της Ανάσας επιτέλους ο καπνός παίρνει τις διαστάσεις που αρμόζουν στο μυαλό των παιδιών. Γίνεται ξεκάθαρο πόσο κακό προκαλεί και όλα αυτά μέσα από τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών. Αν θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε κάτι οφείλουμε να γνωρίζουν τα παιδιά από μικρή ηλικία το κακό που προκαλεί το κάπνισμα και το βιβλίο αυτό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε την αρχή!

 

 

* Η Δήμητρα Μπουσίου-Γεροστάθη είναι γιατρός πνευμονολόγος. Από  οκταετίας ασχολείται με τη διακοπή καπνίσματος των ενηλίκων και από πενταετίας με την καπνιστική  συμπεριφορά των εφήβων. Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου ενώ παράλληλα, έχει γράψει διηγήματα, παραμύθια, τραγούδια και θεατρικά έργα για παιδιά. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του αντικαπνιστικού προγράμματος «Πάρε Ανάσα», που υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, θα ανέβει την Κυριακή, 11 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σωτηρία η θεατρική παράσταση «Το Βατραχάκι που πήδηξε στο Βάλτο», με είσοδο ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top